Luonnonvärit

Suomenlampaanvilla on melkein ainutlaatuista:

Se sisältää   lanoliinia, joka hylkii likaa ja on lämmöneristäjänä. Lanoliinia saadaan ainostaan lampaasta. Haluttua tavaraa kosmetiikkateollisuudessa.


Villa on :  Kevyttä, kimmoisaa, kiiltävää, pehmeää. Kastuessaan villa voi imeä itseensä  2,5 kertaa painoonsa nähden vettä. Kastuessaan villa luovuttaa lämpöenergiaa. Eli märkä villapaita on lämmin, samoin esim. märät villasukat jne.

Minulta on myös kysytty  pesemätöntä villalankaa. Kyseinen henkilö

neuloo sukeltajille sukkia, sormikkaita yms.


Ahvenanmaanlammas = saaristolaislammas

Sillä on kaksinkertainen villa.Tiheä pohjavilla ja pitkä peitinvilla. Erittäin rasvainen villa=

lanoliinia. Lanka on karkeampaa mutta kestävämpää kuin suomenlampaanlanka. Ennen kalastajille neulottiin pesemättömästä langasta neuleet ja pärjäsivät hyvin merellä, myrskyssä ja sateessa.


Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä ja keväällä.


Karitsan raakavilla on kaikkein parhainta ja hienointa. Uuhen raakavilla on karkeampaa. Mitä hienompaa villa on, sitä  helpommin se nyppyyntyy, esim neuleissa. Omiin lankoihini  valitsen kehruuseen myös hyvälaatuista uuhen villaa, silloin lanka ei ole liian hienoa ja sopii hyvin käyttöneuleiksi.


Vanha kansa sanoo, että kaksi viikkoa ja kantapää. Viillasukat, mitä me myymme on puhdas villalankatuote. Kehräämö kyllä lisäisi lankaan keinokuitua lisäämään langan

kestävyyttä. Kiitos,mutta, ei kiitos.


Villalankoihin saadaan eri sävyjä, kun lisätään esim:  mustaan raakavillaan valkoista villaa tietty prosentti karstauksen yheydessä...saadaan eri harmaan sävyt:

Grafiitin -, keski -, ja vaaleanharmaa. Samoin saadaan ruskeasta eri sävyt. Lankamme sisältää lanoliinia, koska raakavillat pestään käsin. Langat ovat ekologisia, ympäristöystävällisiä.


Eläimet tulevat laitumelta sisälle ja seuraavana aamuna tulee ammattikeritsijä töihin. Villa lajitellaan huolellisesti paperisäkkeihin väreittäin. Villat viemme heti Mikkeliin kehräämölle. Kehräämö taas kehrää meille juuri sellaista lankaa kuin haluamme.


Se miksi meille tuli lampaita johtuu  ihanasta villalangasta. Olen koko ikäni harrastanut neulomista. Tammisaaren kehräämön villalanka ja niiden hurmaavat värit veivät minut mennessään. Lanka oli kallista(1966 ja siitä eteenpäin) mutta se oli kevyttä

puhdasta lampaanvillaa,lanka sisälsi myös liharodun villaa, koska se oli karkeahkoa.

Lanka oli unelmalankani, pyrin omissa langoissani samaan tyyliin.

Villaväreillä värjätyt

 

Värjään kaikki langat valkoisesta villalangasta.

Käytän matalahappoisia villavärejä. Olen opiskellut värjäystä monella kurssilla.

Muunmuassa tanskalaisvärjärien opissa.

Aikaisemmin olin intohimoinen kasvivärjäri. Värjäsin kasveilla ja indigolla vuosia.

Mutta sitten haluaa opiskella aina vain uutta, ja se vie mennessään.

2013 värjäystä, hyllyt vielä melko täynnä

lankoja.

Alakuvassa silkkivillalankoja.